Geri dön

EndeavorBlog: Facebook ve “Kültürel” Farklılıklar

29 Jul 2015 BLOG ETKİNLİK GİRİŞİMCİLİK GLOBAL MELEK YATIRIMCILIK

                                                                                                                                   07/29/2015

20 Temmuz Pazartesi günü, Facebook’tan on ürün müdürü ağırladık. 40 kişiden oluşan iki saatlik kahvaltı toplantısında Facebook ekibi; Endeavor Girişimcileri, mentorları ve dostlarıyla buluştu. Yönetim Kurulu Üyelerimiz Emre Kurttepeli ve Vuslat Doğan Sabancı’nın katıldığı mini panel ile önce Türk Girişimcilik Ekosistemi hakkında kısa bir bilgi verdik, sonrasında ise soru-cevap bölümüyle ekibi uğurladık.

Gözümüze ilk çarpan, ekibin oldukça parlak gençlerden oluşan dinamik ve samimi bir grup oluşuydu. Öğrendiğimize göre ekip sırasıyla Berlin, İstanbul ve son olarak Nairobi’den oluşan bir gezi ile; farklı kültür ve ekosistemleri, ve buna bağlı olarak farklı kullanıcı davranışlarını anlamaya çalışıyor. Daha sonradan öğrendiğimiz bilgiler fikrimizi güçlendirse de sırf bu gezi bile, Facebook’un ne kadar genç, inovatif, data-driven ve çalışanının gelişimine önem veren bir şirket olduğunu doğrular nitelikte.

Satır aralarından birkaç not paylaşmak gerekirse:

Berlin gezileri sonrası Berlin’deki startup’ların içerik yanında tasarıma ve ‘cool’ kalmaya da oldukça önem verdiklerini görmüşler. Örneğin ekip, tüm dünyadan birçok elektronik müzik üreticisi ve dinleyicisinin buluştuğu online stream sitesi Soundcloud ziyaretlerinde öğrenmiş ki; şirket daha çok kullanıcıya ulaşırken kullanıcılarının tercih ettiği ‘mainstream’ olmayan havalı duruşlarını nasıl kaybetmeyeceklerine ciddi kafa yoruyormuş. Öte yandan Alman internet kullanıcısı internet güvenliği konusunda çok takıntılı olduğu için Facebook üzerinden online satış oranı çok düşükmüş.

Online satış konusu Türkiye’de bir sorun değil. Fakat ülkemiz, Facebook üzerinde en çok spam mesaj raporlayan ülkelerden biriymiş. Bunun sebepleri Facebook ekibi için bir merak konusuydu. Hürriyet’ten Eyüp Can konuya legal sistemin yetersizliği, gizlilik ve politik grupların saldırılarının sebep olabileceği şeklinde bir yorum getirdi.

Ekibin sorduğu sorulardan biri, Türkiye’de mobil ödeme piyasasının ne durumda olduğuydu. Türkiye’nin bu alanda global yaklaşımlardan ziyade kişiselleştirme konusuna odaklanması gerektiği ve online ödeme şirketlerinin bankalarla rekabet edecek seviyede olmadığı konuşuldu.

Yine öğrendiğimiz konulardan biri, Türkiye kullanıcılarının bol bol içerik okuduğu fakat kişisel içerik post etmediği. Bunun sebebi olarak Türkiye kullanıcısının “Nazar” sebebiyle kişisel içerik paylaşmaması gibi kültürel bir sebep tartışıldı. Bu tartışılırken bazı katılımcıların nazar boncuklu takılarını örnek göstermesi ironikti 🙂

MENA bölgesindeki kullanıcıların pahalı olmasına rağmen mobil üzerinden video izlemesi – otobüste telefondan dizi izleyenlerle rastlaşanlarımız olmuştur – çok şaşırdığımız bir data değil.

Facebook’un üzerinde çalıştığı yeni bir üründen bahsedelim – Instant Articles. Bu ürün, Facebook üzerinden okunan hikaye ve makalelere yeni bir arayüz ile daha kolay ve hızlı erişim sağlıyor. Instant Articles içerik üreticilerine temiz, kullanışlı ve güzel bir arayüzle içeriklerini fotoğraf ve videolarla sunma fırsatını tanırken reklamlarını beraberinde getirme imkanı da tanıyor. Kullanıcılar içinse özellikle mobil kullanımda news feed’de yaşadığımız yavaş yüklenme ve kısıtlı içeriğe erişim sorununu ortadan kaldırıyor. Daha fazla bilgi için: http://instantarticles.fb.com/

Son olarak Facebook ekibi kurum kültürlerinden biraz bahsetti. Ekibiyle uyum sağlayamayan çalışanların başka ekiplerle çalışmasının serbest olduğu, herkesin en iyi yaptığı işin parlatıldığı ve teşvik edildiği bir ortamda çalışma fırsatına erişen bu genç ekip bize ilham vermenin yanı sıra kurum kültürünün başarıda ne kadar büyük rol oynadığını da gösterdi.

 

Yazar: Alev ERTEM

Endeavor Özel Projeler Müdürü